Werk onder vluchtelingen
“En wanneer een vreemdeling bij u in uw land als vreemdeling verkeren zal, gij zult hem niet verdrukken. De vreemdeling, die als vreemdeling bij u verkeert, zal onder u zijn als een inboorling van ulieden; gij zult hem liefhebben als uzelven; want gij zijt vreemdeling geweest in Egypteland; Ik ben de HEERE, uw God!”
Vanuit de Evangelisatie Commissie zijn Anton Gorter en Marijke Gorter - Groothedde aangesteld tot coordinatoren van het vluchtelingenwerk. Er kan altijd contact met hen worden opgenomen:
E-mail: vluchtelingenwerk@gergemamersfoort.nl
Telefoon: 06-53452383
Maatjescontact
Een jonge vrouw met twee kinderen wacht me met een vrolijke glimlach op. Achter deze glimlach schuilt een verhaal. Elke keer als ik haar bezoek, leer ik meer van de -uitzichtloze- situatie waarin ze verkeert. Terwijl ik met haar dochter een Bijbels memory spelletje doe zegt ze enthousiast: “Adam” bij het zien van een plaatje van Jona. We stamelen wat Nederlandse en Engelse woorden door elkaar onder het genot van een kop thee en pannenkoeken. Mijn kinderen zijn dolblij, maar hoeven ’s avonds geen eten meer. Ik vind het bijzonder dat ik iets voor haar kan betekenen. Voordat ik wegga bidden we samen. Ik blijf zitten, zij gaat staan, vouwt haar handen en laat haar hoofd eerbiedig naar beneden zakken. Ik ben dankbaar dat ik deze Eritrese vrouw heb ontmoet.
Met het maatjesproject willen wij gezinnen en/of individuen uit onze Gereformeerde Gemeente van Amersfoort in contact brengen met vluchtelingen. Vanuit onze gemeente zijn er zo ongeveer vijf vrouwen die bezoekwerk doen in AZC Amersfoort. Ook zijn er contacten met vijf gezinnen die een status en huis hebben gekregen in een wijk. Door maatje te worden van een vluchteling of statushouder, kan er een band worden opgebouwd. Er zal regelmatig contact zijn en samen kunnen er activiteiten ondernomen worden. Deze activiteiten zijn zowel voor u als voor de vluchteling erg waardevol. Op een laagdrempelige manier kijken we over culturen en muren heen. We helpen onze naaste met praktische zaken en zoeken naar mogelijkheden om hen in aanraking met het Evangelie te brengen.
Taalmaaltijd
Je bent nu 12 jaar in Nederland en na 6 jaar wonen in verschillende azc’s draag je de Nederlandse nationaliteit en heb je een eigen woonplek in de stad. Maar die taal, dat valt niet mee! En een sociaal netwerk opbouwen blijkt toch ook niet zo makkelijk als je had verwacht…
In onze stad leven veel statushouders, van oorsprong afkomstig uit verschillende werelddelen, die zich in bovenstaand voorbeeld kunnen herkennen. Zij proberen te integreren in de Nederlandse samenleving en daar ligt nu juist een taak voor de geïntegreerde Nederlander. Voor jou, die wekelijks een Eritrese buurvrouw ontmoet of voor u, die tijdens het doen van de dagelijkse boodschappen de Syrische man helpt om zijn boodschappen te vinden in de supermarkt. Een verbinding tussen twee culturen.
In veel culturen is de maaltijd een belangrijke plek om sociaal contact te hebben, elkaar te ontmoeten. Een maaltijd kan zo een verbindende schakel zijn om verschillende culturen met elkaar te verbinden. Daarom is een aantal vrijwilligers uit onze gemeente gestart met het organiseren van een maandelijks maaltijdproject voor statushouders. Dit maaltijdproject is bedoeld om statushouders met elkaar in contact te laten komen en vrijwilligers met statushouders. Zo worden statushouders vanuit christelijke liefde en bewogenheid gastvrij ontvangen en welkom geheten. Tijdens het contact en samen delen van de maaltijd en een daarbij horend meditatief moment, worden de nieuwe Nederlanders in aanraking gebracht met God en Zijn Woord. Ook worden er taaloefeningen gedaan met de statushouders, om hen te helpen bij het leren van de Nederlandse taal en zo de integratie in onze Nederlandse samenleving te bevorderen.
Meidenclub
In de afgelopen jaren is er gebouwd aan een mooi contact met ‘wereldtieners' uit Amersfoort, Soest en Leusden. Om de week komen we met vijf tot tien meiden bij elkaar om meidenclub te houden. Wat een plezier hebben we met elkaar! Elke week op vrijdagavond kunnen we de appjes en belletjes weer tegemoet zien: “Is het vanavond weer meidenclub?” We doen spelletjes, knutselen, leven ons uit in de prachtige keuken van het inloophuis en denken na over een Bijbels thema. Soms lijken de meiden voor ons onbereikbaar. Andere keren ben je weer verwonderd wanneer er opeens rust is om de Bijbelverhalen te delen en met en voor de meiden te bidden. De meiden delen veel op de avonden. Over hun verdriet omdat ze al zo lang wachten op een status, om het overlijden van een opa, waarvan ze geen afscheid konden nemen of omdat er steeds ruzie is thuis, omdat ze verliefd zijn of een broertje of zusje kregen. We hopen dat deze avonden lichtpuntjes zijn in hun leven en dat we samen met hun kunnen zoeken naar antwoorden op levensvragen.
Kerkgang
Wanneer u/jij samen met een vluchteling de kerkdienst of een kerkelijke activiteit bezoekt, dan kunnen de coördinatoren je helpen bij vertaalwerk, vervoer of het regelen van een gastgezin voor een maaltijd of koffiemoment na de dienst. Er zijn liturgieën van de eredienst beschikbaar in verschillende talen.